مقالات

استخر پرورش ماهی

استخر پرورش ماهی

کاربرد‌های استخر پرورش ماهی

استخر‌های پرورش ماهی از نظرکاربری به دو دسته زیر تقسیم میشود که در ادامه سایت آبگین پول به آن می پردازیم.

برای مطالعه آموزش و اصول طراحی استخر کلیک کنید.

استخر‌های پرورش ماهی اختصاصی

این حوضچه‌ها منحصراً برای تولید و تکثیر آبزیان مورد استفاده قرار می‌گیرند و معمولاً آب خروجی از سیستم پس از تصفیه مجدداً وارد سیستم می‌شود و به اشکال مختلف هندسی ساخته می‌شوند.

استخر‌های دو منظوره کشاورزی و پرورش ماهی

این استخرها و حوضچه‌ها فقط برای پرورش ماهی ساخته نشده‌اند. در بسیاری از موارد، حوضچه‌های کشاورزی ساخته می‌شوند و در سالهای پس از ساخت و ساز، کشاورزان شروع به پرورش ماهی می‌کنند. در این استخرها، آب خروجی از سیستم آبزی پروری وارد بخش کشاورزی می‌شود و با کود طبیعی غنی شده و به منطقه کشت تزریق می‌شود، که باعث افزایش حجم تولید و افزایش کیفیت آنها می‌شود. تأثیر آبیاری با این آب خروجی در کاشت کرم‌های ابریشم را می‌توان به سرعت در تولید و کیفیت محصولات مشاهده کرد.

انواع استخر پرورش ماهی با توجه به شکل آنها

  • استخر‌های بتنی مسلح
  • استخر پیش ساخته
  • استخر‌های کشاورزی ژئوممبرانی
  • استخر خاکی
  • استخر بلوکه چینی

مزایای استخر‌های پیش ساخته و ویژگی ها

  1. کاهش چشمگیر هزینه‌های ساخت استخر
  2. سرعت بالای نصب و قابل جابجایی مکان استخر
  3. نفوذ ناپذیری صددرصد با لایه داخلی ژئوممبران
  4. تراکم بالای ماهی در استخر پیش ساخته
  5. وجود ابعاد مختلف با توجه به نیاز
  6. قابل استفاده در کنار گلخانه‌ها جهت تامین نیاز ابی از خروجی سیستم پرورشی
  7. امکان جایگذاری در ارتفاع و همچنین مدفون سازی
  8. ضمانت 10 ساله

استخر کشاورزی و ذخیره آب به عنوان استخر پرورش ماهی

این حوضچه‌ها به عنوان یک سیستم تخصصی پرورش شناخته نمی‌شوند، اما ما می‌توانیم از سیستم پرورش ماهی در این استخرها استفاده کنیم تا از Enra نهایت استفاده را ببریم. همچنین، این روش کمک بسیار خوبی برای خاکهای کشاورزی و باغبانی است.

احداث استخر ذخیره اب

ساخت یک استخر کشاورزی با استفاده از عایق ژئوممبرن یا ساختار بتونی قابل اجرا است، اگرچه در سالهای اخیر روش بتن مقرون به صرفه نبوده و ژئوممبران‌ها به بازار ورود پیدا کرده‌اند.

ورودی و خروجی اب استخر

جریان ورودی استخر کشاورزی باید عاری از آلودگی باشد و قبل از ورود به استخر اصلی، باید از حوضچه آرامش عبور کند تا آلودگی از هم جدا شود و وارد استخر نشود، و حتی در صورت لزوم، باید از سیستم‌های تصفیه آب استفاده شود.

خروجی استخر می‌تواند روی زمین یا از بالا و از طریق لوله دستگاه پمپاژ باشد، البته وجود شبکه‌های ویژه در قسمت‌های ورودی و خروجی ضروری است زیرا لازم است از خروج ماهی از استخر جلوگیری شود.

هوادهی و تامین اکسیژن

در مناطقی که آب استخر از طریق چاه‌های حفر شده تأمین می‌شود و آب زیرزمینی مستقیماً با خروج از لوله چاه، ماهی و حیوانات آبزی با مشکلات بسیاری روبرو می‌شوند. دلیل این امر، واکنش آب بیرون آمدن از چاه با دی اکسید کربن و نیتروژن به صورت اشباع نشده است و آب موجود با کیفیت بسیار کم و اکسیژن کم می‌شود. راه حل‌های موجود شامل موارد زیر است:

  • قرار دادن پمپ‌های هوادهی و تأمین اکسیژن به آب استخر
  • قرار دادن آبپاش‌ها و سیستم‌های توزیع آب در هوا

ایجاد سازه‌های برج هوادهی با توجه به نیازهای آب استخر، که باید قبل از ورود به استخر از این برج‌ها عبور کند.

خرید و حمل بچه ماهی به استخر

پس از تکمیل الزامات حوضچه پرورش ماهی در حوضچه کشاورزی، به خرید بچه ماهی مورد نیاز را خریداری خواهیم کرد.

خرید ماهی بسیار حساس و مهم است و قطعاً باید از مکان‌های قابل اعتماد و معتبر خریداری شود.

حمل و نقل ماهی از محل خرید به استخر کشاورزی بسیار تخصصی و مهم است و باید توسط وسایل نقلیه مخصوص حمل ماهی که دارای کپسول اکسیژن هستند، حمل شوند.

پس از ورود تانکر ماهی، سازگاری باید انجام شود تا بتوانید ماهی را به استخر بیاورید. سازگاری به هماهنگ سازی شرایط آب مخزن و استخر اشاره دارد که باید به آرامی به آب مخزن اضافه شود و پس از مدت زمان کافی، آنها از طریق لوله‌های مخصوص ماهی وارد استخر ذخیره آب می‌شوند.

تغذیه و پروار سازی

پس از انتقال ماهی به استخر، دوره تغذیه ماهی باید بلافاصله شروع شود. بسته به نوع ماهی موجود، می‌توانید غذاهای تولید ماهی آماده را خریداری کرده یا با تولید غذای خانگی ماهی را تغذیه کنید.

تعداد زمان تغذیه ماهی با توجه به سن و وزن ماهی تعیین می‌شود و می‌توان از 3 بار تا 5 بار در روز انجام داد.

برداشت ماهی و فروش

به طور معمول در ایران برای کسانی که قصد پرورش ماهی در استخر کشاورزی دارند و حجم خیلی زیادی ندارند، همین فروشنده ماهی پس از اتمام دوره پرورش ماهی را از استخر برداشت و از کشاورزی خریداری می‌کند.

برای جمع آوری ماهی در استخر کشاورزی از توری مخصوصی استفاده می‌شود که باید به سطح کف استخر برسد تا ماهی از تور نیفتد و تور را به گوشه‌ای بکشد تا ماهی برداشت شود.

پس از برداشت باید بلافاصله ماهی را با آب شسته تا آلودگی پوستی آن پاک شود و سپس در مخلوط یخ قرار داده تا ماهی منجمد و چروکیده شود و از کیفیت گوشت آن کاسته نشود و سپس به بازار ماهی عرضه شود.

استخر‌های پیش ساخته و نحوه اجرای ان

در ساخت این استخرها از ورق‌های گالوانیزه ضد زنگ به عنوان پوشش خارجی و لایه‌های ژئوممبران به عنوان پوشش داخلی این استخرها استفاده می‌شود.

این استخرهای پیش ساخته به صورت دایره‌ای با قطرهای 6 متر، 8 متر و 10 متر ساخته شده و قبل از نصب مراحل زیر باید طی شود:

  1. جانمایی و گچ ریزی
  2. جایگذاری لوله پلی اتیلن و دورچینی بلوک(40سانتی و توپر)
  3. شیب بندی با خاک و تراز کردن رینگ بلوک دور و پرس کردن خاک و غلطک زنی
  4. اماده سازی زیر سازی شیب بندی شده برای سیمانکاری
  5. کروم بندی شیب استخر
  6. اتمام کروم بندی و کنترل شیب و تراز بودن
  7. سیمانکاری و شیب دهی نقاط کروم بندی شده
  8. کنترل نقاط سیمانکاری و تراز زیر سازی
  9. خشک کردن زیر سازی و کنترل کیفیت و مقاومت زیرسازی

 انواع ماهی پرورشی در ایران

  • ماهی گرمابی
  • ماهی سردابی

ماهی گرمابی

ماهیانی که در آب شیرین و دمای آب بین 15 تا 35 درجه تغذیه و رشد می‌کنند و برای پرورش در استخرهای خاکی و پرورش ماهی مناسب هستند.

1-کپور معمولی

نوعی ماهی کپور که رنگ بدن آن از دو طرف زرد طلایی و از پشت تیره تر است و جثه‌ای تقریباً پهن دارد و همه چیزخوار است.

2-کپور علفخوار یا آمور

دارای جثه‌ای کشیده و پهن و پوزه گرد و رنگ فلس سبز و پشتی تیره و شکم سفید متمایل به خاکستری دارد.

این نوع ماهی برای استخرهای کشاورزی بسیار مناسب بوده و از نظر هزینه تغذیه بسیار مقرون به صرفه است. همچنین 50 درصد گیاهان خورده شده را به صورت نیمه هضم دفع می‌کند و از ماهی کپور نیز تغذیه می‌شود.

3- کپور نقره ای

4-کپور سرگنده یا بیگ هد

این ماهی برای مناطق گرمسیری و معتدل مناسب است و در ایران بسیار پررونق است اما باید توجه داشت که برای سود مناسب و بازدهی بالا باید از کارشناسان شیلات کمک گرفت.

ماهیان سردابی

ماهی‌هایی که در آب سرد بهتر رشد می‌کنند و برای مناطق سردسیر مناسب هستند.

ماهی قزل آلا

دمای مناسب برای پرورش ماهی قزل آلا 18-12 درجه است و این ماهی یکی از پرفروش ترین و پرمصرف ترین گونه‌های پرورشی است. ماهی قزل آلا نسبت به سایر ماهی‌ها به ویژه ماهی‌های گرمسیری به اکسیژن بیشتری نیاز دارد و همچنین تغذیه و غذای آنها متفاوت است و مانند ماهی کپور همه چیزخوار نیستند.

امور فنی پرورش آبزیان

زیست سنجی

برای اینکه پرورش ماهی توجیه اقتصادی داشته باشد، رعایت یک سری اصول از جمله تغذیه و تغذیه مناسب توسط پرورش دهندگان ضروری است زیرا تهیه غذای مناسب و باکیفیت بیشترین هزینه پرورش را به خود اختصاص می‌دهد.

بیومتری باید هر 15 روز یکبار انجام شود تا برنامه تغذیه و پرورش به روز شود.

برای این عمل ابتدا باید چند نمونه ماهی از قسمت‌های مختلف استخر یا آکواریوم بگیرید. سپس وزن و طول کل ماهی باید به دقت اندازه گیری و ثبت شود. بررسی ظاهر ماهی نیز یکی از الزامات بیومتری است. با توجه به اطلاعات وارد شده میزان غذای مصرفی ماهی در طول شبانه روز قابل تغییر است.

در بیومتری، نکات اساسی زیر باید در نظر گرفته شود:

  1. معده ماهی خالی باشد.
  2. هوا خنک باشد.
  3. نیروی کار شاداب در دسترس باشد.

 شاخص‌های کیفی اب در پرورش ماهی ها

شاخص‌های مورد تجزیه و تحلیل عبارتند از اسیدیته، قلیاییت، آمونیاک، دی اکسید کربن، کلر، اکسیژن محلول، فلزات سنگین، متان، نیترات و دما، شوری و کدورت.

اسیدیته و قلیایی

در آب شیرین، ph دارای تغییرات و نوسانات شدید است زیرا نمک‌های محلول در آب شیرین در مقایسه با آب دریا بسیار ناچیز است.

اگر آب استخر اسیدی باشد برای خنثی کردن آن از کربنات کلسیم استفاده می‌کنیم.

در PH پایین اسیدوز و خراش و خوردگی در آبشش‌ها و در PH بالا آلکالوز ایجاد می‌شود که اثرات فیزیولوژیکی منفی بر جای می‌گذارد.

امونیاک

غلظت کم آن مشکلی ایجاد نمی‌کند. منبع اصلی تولید آمونیاک در استخرهای شنا متابولیسم ماهی است. بنابراین اهمیت تعویض آب در استخرها افزایش می‌یابد.

لازم به ذکر است که آمونیاک را می‌توان با واکنش یونی و با کمک زئولیت از آب حذف کرد.

دی اکسید کربن

در استخرها و کانال‌های بتنی طولانی منبع تولید دی اکسید کربن متابولیسم ماهی است که توسط گیاهان آبزی یا تغییر آب دائماً از استخر خارج می‌شود.

دی اکسید کربن حلالیت بالایی در آب دارد، در آب حل می‌شود و واکنش نشان می‌دهد و مخلوطی از دی اکسید کربن، اسید کربنیک و یون‌های بی کربنات و کربنات غیر سمی را تشکیل می‌دهد.

مقدار نسبی دی اکسید کربن در آب در هر یک از اشکال فوق از طریق PH آب تعیین می‌شود. اثرات مضر دی اکسید کربن برای ماهی‌های زیرزمینی در غلظت‌های بالاتر از 20 میلی گرم در لیتر شروع می‌شود.

برای ماهی قزل آلا باید کمتر از 10-20 میلی گرم در لیتر باشد.

اکسیژن محلول

تامین اکسیژن محلول در پرورش ماهی ضروری است. اکسیژن از طریق انتشار غیرفعال از هوا وارد آب می‌شود. مقدار اکسیژن محلول در آب ثابت نیست زیرا عوامل مختلفی مانند دمای آب، اختلاف ارتفاع، فشار اتمسفر، غلظت نمک و مصرف کننده‌های اکسیژن در استخر که شامل باکتری‌ها، زئوپلانکتون‌ها و گیاهان آبزی می‌شود به طور دائمی تغییر می‌کند.

درجه حرارت

از آنجایی که ماهی‌ها خونسرد هستند، می‌توانند در محدوده حرارتی رشد کنند. دمای خارج از این محدوده یا تغییرات سریع دما در این محدوده شرایط محیطی کشنده یا استرس زا را برای ماهی‌ها ایجاد می‌کند.

حداکثر و حداقل دمایی که ماهی می‌تواند تحمل کند نیز به صورت ژنتیکی تعیین می‌شود، البته عوامل جانبی دیگری مانند مدت زمان مورد نیاز برای سازگاری ماهی، میزان اکسیژن و نوع یون‌های محلول در آب نیز موثر است. مقادیر تقریبی حداکثر و حداقل دما برای ماهی قزل آلا رنگین کمان در محدوده 26-0 درجه، برای کپور 30-0 درجه و گونه‌های تیلاپیا 10-38 درجه سانتیگراد است.

اگر اختلاف دما بیشتر از 10 درجه سانتیگراد باشد، ماهی باید در مدت 2 ساعت یا بیشتر به آب گرمتر یا سردتر عادت کند. بهترین محدوده دمایی برای پرورش قزاله بین 12 تا 16 درجه سانتیگراد است. هر چه دما بیشتر باشد، ماهی سریعتر رشد می‌کند. مثلا دمای 13 درجه سانتیگراد بهتر از 12 درجه سانتیگراد است.

نکات کلیدی پرورش ماهی

در استخرهای پرورش ماهی کیفیت آب موجود بسیار مهم است و هر گونه آلودگی در آب ورودی به استخر می‌تواند باعث صدمات و بیماری‌های مختلف به ماهیان استخر و عفونت آبزیان و همچنین از بین رفتن گله‌های ماهی شود.

آب ورودی و موجود در استخر پرورش آکواریوم به اکسیژن کافی برای مصرف آبزیان نیاز دارد که کمبود آن باعث ضایعات و افزایش طول دوره پرواربندی می‌شود و مازاد آن باعث کاهش این دوره و افزایش سرعت پرواربندی می‌شود. و بهره وری.

دمای آب در استخر یکی از نکات اصلی پرورش حیوانات است که تغذیه، رشد و سلامت آنها عمدتاً به آن بستگی دارد. با توجه به نوع آبزیان دمای مورد نیاز آنها متفاوت است که در قسمت انواع حیوانات پرورشی به آن می‌پردازیم.

تغذیه: آبزیان پرورشی برای رشد و چاق شدن به موقع و جلوگیری از مشکلات به تغذیه مناسب و کافی نیاز دارند. در پرورش حیوانات مخصوصا ماهی مقدار و دفعات تغذیه روزانه با توجه به سن و جثه ماهی تعیین می‌شود و به طور کلی در پرورش بچه ماهی تا 5 بار در روز و 3 بار در روز برای ماه‌های منتهی به تولید مثل می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *